ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Zupa pieczarkowa z boczkiem

zupa pieczarkowa / boczek / chili / czosnek

Zupa pieczarkowa z boczkiem, chili i czosnkiem.

 Składniki:

  • noga z kurczaka
  • pieczarki 300 g
  • boczek 150 g
  • marchew
  • pietruszka 2 szt
  • seler ½ szt
  • por
  • cebula 2 szt
  • chili suszone
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietana 18 % 200 g
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • liść laurowy 2 szt
  • anchois 4 szt
  • szczypiorek
Czas przygotowania: ok. 1 h i 20 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wrzucić nogę z kurczaka, zalać ok. 2 l wody.
2. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, gotować na małym ogniu.
4. Dodać obraną włoszczyznę, chili oraz przekrojone na pół cebule.
5. Gotować do miękkości warzyw ok. 40 - 50 minut.
6. Wyjąć z zupy nogę z kurczaka.
7. Wyjąć warzywa z zupy, zmiksować, dodać z powrotem do garnka.
8. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni, przyprawić solą i pieprzem.
9. Anchois pokroić drobno, czosnek posiekać, dodać do pieczarek, przesmażyć chwilę.
10. Pieczarki dodać do zupy, gotować pod przykryciem na małym ogniu.
11. Boczek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na małym ogniu ok. 10 minut.
12. Dodać boczek do zupy, gotować jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem.
13. Dodać śmietanę rozrobioną z zupą i szczyptą soli, zagotować.
14. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać, zdjąć z ognia.

 

1 komentarz

    • Sirenka, Marzec 15, 2016, 1:04 pm

    Odpowiedz

    Zupa pieczarkowa z makaronem jest super

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.