ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Zupa ogórkowa na pieczonej kaczce

ogórki kiszone / kaczka / włoszczyzna

Zupa ogórkowa na pieczonej kaczce.

Składniki:

  • korpus po pieczeniu kaczki
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • cebula
  • ogórki kiszone 500 g
  • śmietana 2 łyżki

 

przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Czas przygotowania: ok. 1 h i 30 min
Ilość porcji: 6 - 8
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wrzucić korpus po pieczeniu kaczki, zalać ok. 2 l wody.
2. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, gotować ok. 30 min.
3. Dodać drobno pokrojoną włoszczyznę i cebulę.
4. Gotować do miękkości warzyw na małym ogniu.
5. Dodać przetarte ogórki kiszone, gotować 15 min.
6. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku.
7. Zabielić zupę śmietaną rozrobioną z zupą.

Podawać z chrupiącym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.