ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Zupa marchewkowa krem

marchew / chili / czosnek / siemię lniane

Rozgrzewająca zupa marchewkowa idealna na zimowe, krótkie dni. Dodanie orientalnych przypraw i anchois do zupy świetnie podkręca jej smak. Uprażone siemię lniane dodaje orzechowego aromatu zupie, a szczypiorek nadaje świeżości.

Składniki:

  • marchew 0,5 kg
  • bulion drobiowy / warzywny
    0,5 l (kostka rosołowa)
  • pomidor 0,5 szt
  • chili habanero 0,25 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • anchois 1 szt
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sos rybny 0,5 łyżeczki
  • śmietana 18% 100 g

 

przyprawy:

  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kolendra ziarna 1 łyżeczka
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • nasiona kopru włoskiego
    0,5 łyżeczki
  • sól morska 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny 0,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa
    0,25 łyżeczki
  • goździki 2 szt
  • cynamon kora 0,5 cm

 

do podania:

  • siemię lniane 2 łyżki
  • szczypiorek
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Chili posiekać, czosnek pokroić na plasterki, w moździerzu utłuc przyprawy.
2. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć chili i czosnek ok. 1 minutę, dodać przyprawy.
3. Anchois posiekać, dodać do garnka, przesmażyć chwilę.
4. Marchewki obrać, pokroić na plastry, wrzucić do garnka, smażyć ok. 5 minut.
5. Dodać do marchewek sos rybny i pomidora pokrojonego na kawałki bez skórki.
6. Zalać bulionem drobiowym, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
7. Zupę zmiksować blenderem pozostawiając jedną marchewkę pokrojoną na plastry.
8. Do garnka wlać śmietanę wymieszaną z gorącą zupą, zagotować.
9. Na suchej patelni uprażyć siemię lniane.

Zupa marchewkowa

Zupę marchewkową polecam podawać posypaną uprażonym siemieniem lnianym i świeżym szczypiorkiem, polaną oliwą z oliwek.

Zupa marchewkowa

W wersji wegetariańskiej zupy marchewkowej bulion drobiowy można zastąpić warzywnym (albo warzywną kostką rosołową wymieszaną z pół litra gorącej wody), zrezygnować z anchois, a sos rybny zastąpić sosem sojowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.