ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Zupa krem z warzyw

marchew / seler / pietruszka / bulion drobiowy / chili

Zostały warzywa z rosołu? Zupa krem z warzyw to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw użytych do gotowania bulionów.

Składniki:

  • bulion drobiowy 400 ml
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sos rybny 0,5 łyżki
  • sambal oelek 0,5 łyżeczki
  • śmietana 2 łyżeczki

 

warzywa:

  • marchew 2 szt
  • seler 0,5 szt
  • seler naciowy 4 łodygi
  • pietruszka 1 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
Czas przygotowania: ok. 15 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane warzywa z rosołu zmiksować blenderem.
2. Dolać bulion drobiowy, jeszcze raz zmiksować, powstały krem zagotować.
3. Dodać sos sojowy, rybny i sambal oelek, wymieszać, gotować 5 minut.
4. Zupę krem z warzyw podawać z łyżeczką śmietany i z listkami naci selera.

Zupa krem z warzyw

Jeśli zupę chcemy robić od początku to warzywa najpierw należy ugotować do miękkości z solą albo kostką rosołową, a powstały wywar użyć zamiast bulionu drobiowego.

Zupa krem z warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.