ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Zrazy wieprzowe z ogórkiem i słoniną

wieprzowina / ogórek kwaszony / słonina / sos grzybowy

Zrazy wieprzowe. Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym i słoniną duszone w sosie grzybowo - cebulowym.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 600 g
  • słonina 100 g
  • ogórek kiszony 2 szt
  • musztarda 2 łyżki
  • cebula 2 szt
  • suszone grzyby 20 g
  • śmietana 18% 150 g
  • mąka 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

 

przyprawy:

  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • pieprz biały 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • kasza jęczmienna pęczak 300 g

 

 

 

 

Do środka zrazów można
dodać trochę pokrojonej
papryczki pepperoni,
aby nadać pikanterii
potrawie.

 

 

 

Przed podaniem wyjąć
ze zrazów wykałaczki.

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: średni 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i zbić tłuczkiem.
2. Ze słoniny wykroić 6 cienkich i długich słupków.
3. Wzdłuż krótszego brzegu ułożyć po słupku słoniny i wbić tłuczkiem w mięso.
4. Resztę słoniny pokroić w kosteczkę i wytopić tłuszcz na patelni.
5. Przyprawić zbite plastry mięsa i natrzeć musztardą. Ogórki pokroić na ćwiartki, cebule w piórka.
6. Na każdy plaster mięsa położyć ćwiartkę ogórka i trochę cebuli.
7. Zwinąć ściśle w rulonik, spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące.
8. Obrumienić na tłuszczu wytopionym ze słoniny, przełożyć zrazy do garnka.
9. Opłukane suszone grzyby i cebulę przełożyć do garnka.
10. Doprawić solą i pieprzem, zalać wrzątkiem do zakrycia mięsa.
11. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok. 40 - 50 minut).
12. Dodać śmietanę rozrobioną z gorącym sosem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Zrazy wieprzowe

Zrazy polecam podawać z kaszą pęczak ugotowaną z szczyptą soli i łyżką masła dodaną pod koniec przygotowywania kaszy.

Zrazy wieprzowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.