ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Zapiekanka z ryżem, karkówką i warzywami

karkówka / marchew / fasola / brukselka / kalafior / por / chili / ryż

Zapiekanka z ryżem, karkówką i warzywami. Ryż zapiekany z karkówką wieprzową i warzywami.

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 500 g
  • warzywa mrożone 750 g
    (marchew, fasola szparagowa,
    brukselka, kalafior, por)
  • cebula różowa 2 szt
  • imbir 2 cm
  • chili suszone 2 szt
  • kolendra ziarna 0,5 łyżeczki
  • szafran 0,5 łyżeczki
  • ryż 300 g
  • oliwa 1 łyżka
  • sól

 

marynata:

  • zielona pasta curry 1 łyżeczka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Karkówkę pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm.
2. W misce wymieszać składniki na marynatę.
3. Obtoczyć kawałki mięsa w powstałej marynacie, odstawić na min. 15 minut.
4. Do naczynia żaroodpornego wsypać przepłukany ryż, posolić.
5. Cebule pokroić w piórka, imbir w drobną kosteczkę, przesmażyć na oliwie.
6. Dodać pokruszone chili i ziarna kolendry.
7. Dorzucić na patelnię mięso, smażyć do lekkiego zrumienienia, przełożyć do ryżu.
8. Na patelnię wrzucić mrożone warzywa, posolić, smażyć ok. 5 - 7 minut.
9. Na ryż z mięsem przełożyć warzywa, przemieszać.
10. Szafran przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą, odstawić na parę minut.
11. Potrawę w brytfance zalać wodą do zakrycia ryżu, dodać szafran z wodą.
12. Piec w 180 stopniach C przez ok. 30 minut, do pochłonięcia wody przez ryż.

W połowie pieczenia przemieszać zawartość brytfanki.

Zapiekanka z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.