ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

makaron / wieprzowina / sos pomidorowy / sos beszamelowy / ser

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i z sosem beszamelowym.

Składniki:

  • makaron 400 g
  • mięso mielone
    wieprzowe 500 g
  • ser żółty 300 g
  • cebula
  • czosnek 4 ząbki
  • chili suszone 2 szt
  • pomidory 4 szt
  • koncentrat pomidorowy
    2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

 

przyprawy:

  • papryka słodka
    mielona 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie
    1 łyżeczka
  • sól, pieprz

 

sos beszamelowy:

  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • mleko 500 ml
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
    0,5 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 40 min
Ilość porcji: 4 - 6
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę przesmażyć na oliwie do zeszklenia, dodać posiekany czosnek, smażyć 1 minutę.
2. Dodać na patelnię mięso mielone, przyprawić, smażyć do zrumienienia.
3. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat i pokruszone chili, smażyć 10 minut.
4. Na dno naczynia do zapiekania wlać 5 łyżek sosu beszamelowego.
5. Makaron ugotować al dente z łyżeczką soli i oliwy, odcedzić.
6. Układać warstwowo do wyczerpania składników:

  • makaron
  • mięso mielone z pomidorami
  • ser żółty w plastrach
  • sos beszamelowy (i ponownie makaron)

7. Na samą górę ułożyć ser, posypać ziołami prowansalskimi.
8. Polać pozostałym sosem beszamelowym.
9. Piec w 200 stopniach C ok. 15 minut.

Zapiekanka makaronowa

Po upieczeniu poczekać parę minut przed krojeniem. Do tej zapiekanki najlepiej nadaje się makaron typu rurki.

 

Przygotowanie sosu beszamelowego:

1. W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki.
2. Wymieszać trzepaczką na jednolitą masę, podgrzewać ok. 1 - 2 minuty, nie rumienić.
3. Dodawać powoli mleko, ciągle mieszając zagotować.
4. Mieszając gotować jeszcze chwilę na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy można wzbogacić żółtkiem jaja i serem cheddar.

2 komentarze

    • Mateusz, Marzec 15, 2016, 3:45 pm

    Odpowiedz

    A czy można by dodać ponownie ten przepis?

  1. Odpowiedz

    Przepis dodany ponownie 🙂 Niebawem reszta przepisów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.