ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Winna dzika kaczka

kaczka / jałowiec / sardele / włoszczyzna / sos winny

Winna dzika kaczka. Marynowana kaczka pieczona po staropolsku. Inspiracją do przygotowania pieczonej kaczki był przepis Kaczka za dziką kaczkę z książki „Ilustrowany Kucharz Krakowski” autorstwa Marii Gruszeckiej wydanej w 1897 roku w Krakowie.

Składniki:

  • kaczka 1,8 kg
  • filety z sardeli 10 szt
  • owoce jałowca 2 łyżki
  • sól morska 2 łyżki
  • czerwone wino wytrawne 150 ml
  • śmietana 18% 3 łyżki

 

marynata:

  • ocet balsamiczny winny
  • czerwony 300 ml
  • ocet spirytusowy 200 ml
  • woda 500 ml
  • marchew 4 szt
  • seler 0,5 szt
  • pietruszka 2 szt
  • por 1 szt
  • cebula 2 szt
  • majeranek 1 łyżka
  • kolendra ziarna 1 łyżka
  • pieprz czarny 1 łyżka
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • goździki 7 szt
  • cynamon 1 laska
  • anyż gwiaździsty 1 szt
  • chili suszone 1 szt
  • kminek 0,5 łyżeczki
  • liść laurowy 1 listek

 

sos winny:

  • śmietana 18% 3 łyżki
  • sos po pieczeniu kaczki 400 ml
  • czerwone wino wytrawne 50 ml
  • owoce jałowca 4 szt
  • mąka 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • sól 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • ziemniaki
Czas przygotowania: ok. 2 h + 3 dni marynowania
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: średni 
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć ją wewnątrz posiekanymi filetami z sardeli.
2. Owoce jałowca utłuc, natrzeć kaczkę z zewnątrz jałowcem i solą.
3. Włoszczyznę i cebule umyć, obrać, pokroić w większe kawałki.
4. Do garnka wlać wodę i ocet, włożyć warzywa i lekko rozgniecione w dłoni przyprawy.
5. Marynatę zagotować pod przykryciem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, ostudzić.
6. Do marynaty włożyć kaczkę, odstawić do lodówki na 3 dni, przewracając oblewać sosem.
7. Kaczkę ułożyć w brytfannie grzbietem do góry na warzywach.
8. Piec w 200 stopniach C przez 1 godzinę 50 minut, po 50 minutach obrócić kaczkę.
9. Polewać kaczkę paroma łyżkami marynaty i powstałym sosem z brytfanny.
10. Po godzinie pieczenia kaczkę podlewać także czerwonym winem.

Winna dzika kaczka

Jeśli kaczka za bardzo się zrumieni, można ją przykryć folią aluminiową.

Kaczkę polecam podawać polaną sosem z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Winna dzika kaczka

Przygotowanie sosu winnego:

 

1. Sos po pieczeniu kaczki
Przecedzić przez sito do
garnka, dolać wino.
2. Mąkę rozrobić z śmietaną
i 3 łyżkami sosu, dodać do garnka.
3. Dodać owoce jałowca, sos
zagotować mieszając trzepaczką.
4. Doprawić do smaku cukrem i solą.

DSCF49144w1b

Jeśli chcemy się pozbyć nadmiaru tłuszczu z sosu, trzeba go schłodzić w lodówce i zdjąć powstałą na wierzchu warstwę tłuszczu.

Winna dzika kaczka

dzika kaczka ikk „Ilustrowany Kucharz Krakowski”,

Maria Gruszecka,

Kraków 1897.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.