ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Wieprzowina z selerem i imbirem

szynka / seler naciowy / imbir / pomidor / chili / czosnek

Wieprzowina z selerem i imbirem przyrządzona na sposób chiński, marynowana w sosie sojowym i w korzennych przyprawach.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 500 g
  • seler naciowy 4 łodygi
  • imbir 2 cm kawałek
  • czosnek 1 ząbek
  • pomidor 1 szt
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • miód 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżka

 

marynata:

  • sos sojowy jasny 4 łyżki
  • ocet winny 1 łyżka
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka
  • mąka kukurydziana 1 łyżeczka
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • chili suszone 1 szt
  • kardamon mielony 0,25 łyżeczki

 

do podania:

  • ryż jaśminowy
  • listki selera naciowego

 

 

 

 

 

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne  

 

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać składniki na marynatę.
2. Mięso pokroić w paseczki, obtoczyć w marynacie, odstawić.
3. Seler naciowy pokroić w paski, imbir zetrzeć na tarce, czosnek posiekać.
4. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć imbir 1 minutę.
5. Dodać mięso odsączone z marynaty, smażyć do zrumienienia przez ok. 6 minut.
7. Wrzucić seler naciowy i czosnek , smażyć kolejne 2 minuty często mieszając.
8. Dodać obranego, pokrojonego w kostkę pomidora i miód, podsmażyć chwilę.
9. Wlać pozostałą marynatę i szklankę wody (200 ml), dodać 2 łyżki sosu sojowego.
10. Gotować przez 5 - 7 minut na średnim ogniu, często mieszając, doprawić sokiem z cytryny.

Wieprzowina z selerem i imbirem

Wieprzowina z selerem najlepiej smakuje podana z gotowanym ryżem jaśminowym, posypana liskami selera naciowego. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Przed smażeniem szynkę ogrzać do temperatury pokojowej, aby równomiernie się usmażyła.

Wieprzowina z selerem i imbirem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.