ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Wieprzowina w winie na ostro

wieprzowina / wino białe / chili / czosnek / miód / anyż

Wieprzowina w winie na ostro. Szynka wieprzowa marynowana w białym winie, chili i anyżu.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 400 g
  • smalec 1 łyżka
  • miód 1 łyżeczka

 

marynata:

  • wino białe
    wytrawne 100 ml
  • ocet winny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • czosnek 3 ząbki
  • sambal oelek 1 łyżka
  • liść laurowy
  • anyż 1 gwiazdka
  • czubryca czerwona
    1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki

 

 

 

 

Czubryca czerwona 

to mieszanka przypraw

zawierająca w sobie:

cząber górski, chili, pieprz,

paprykę słodką, cebulę,

czosnek, sól morską.

Czas przygotowania: ok. 1 h 10 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszać składniki marynaty w misce, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Mięso pokroić w paseczki, obtoczyć dokładnie w marynacie.
3. Odstawić na min. 30 minut do zamarynowania, odsączyć z marynaty.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, podsmażyć mięso do zrumienienia, ok. 6 minut.
5. Mięso przełożyć do garnka, zalać marynatą, zagotować.
6. Do mięsa w garnku dodać łyżeczkę miodu.
7. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut.
8. Mieszać co jakiś czas, jeśli płyn za bardzo odparuje można go uzupełnić wodą.

Wieprzowina w winie

Wieprzowinę w winie na ostro polecam podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z pora. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Należy jedynie pamiętać aby wyciągnąć mięso z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Ogrzane do temperatury pokojowej równomiernie się usmaży.

Wieprzowina w winie

Sambal oelek to inaczej pasta z chili zawierająca 86% chili, sól i kwas octowy. Można ją zastąpić drobno posiekaną papryczką chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.