ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Wieprzowina w pomidorach na ostro

wieprzowina / pomidor / marchew / chili / czosnek / wino czerwone / goździki

Wieprzowina w pomidorach na ostro. Szynka wieprzowa marynowana w sosie sojowym, czerwonym winie i chili, smażona z marchewką i pomidorami.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 400 g
  • pomidor 4 szt
  • marchew 2 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • wino czerwone
    wytrawne 100 ml
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • cukier
  • pieprz

 

marynata:

  • sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • wino czerwone
    wytrawne 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet winny 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • sambal oelek 1 łyżka
  • sumak 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • kozieradka mielona
    0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • goździki 3 szt
  • anyż 1 gwiazdka

 

do podania:

  • kasza jęczmienna
    perłowa

 

 

 

Obieranie pomidorów:

Najłatwiej obrać skórkę

z pomidorów, nacinając

je na krzyż jak najpłycej

z dołu, zalać wrzątkiem

na 1 minutę, opłukać

zimną wodą i ciągnąć za

odchodzącą od nacięć skórkę.

Czas przygotowania: ok. 1 h 20 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać składniki na marynatę.
2. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w marynacie, marynować min. pół godziny.
3. Czosnek pokroić w plasterki, na patelni rozgrzać oliwę.
4. Przesmażyć czosnek na patelni przez 1 minutę, przełożyć do garnka.
5. Mięso odsączyć z marynaty, podsmażyć na tej samej patelni przez ok. 5 minut.
6. Przełożyć do garnka, zalać marynatą i szklanką wody.
7. Marchew oskrobać, pokroić w słupki, przesmażyć 2 minuty, przełożyć do garnka.
8. Patelnię zdeglasować czerwonym winem, wlać zawartość patelni do garnka.
9. Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
10. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować.
11. Pomidory przełożyć do garnka, gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu.
12. Mieszać co jakiś czas, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Wieprzowina w pomidorach

Wieprzowinę w pomidorach polecam podawać z kaszą jęczmienną perłową. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Przed smażeniem mięso ogrzać do temperatury pokojowej, aby równomiernie się usmażyło. 

Wieprzowina w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.