ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Wieprzowina po meksykańsku

wieprzowina / chili / czosnek / oregano / tymianek / fasola

Pikantna wieprzowina przyrządzona na sposób meksykański, podana z czerwoną fasolą i ryżem. Wieprzowina po meksykańsku marynowała się 6 godzin  w chili, czosnku i ziołach.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 600 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka

marynata:

  • chili suszone 4 szt
  • chili świeże 2 szt (40 g)
  • czosnek 4 ząbki
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • ocet winny czerwony 80 ml
  • sól 0,5 łyżeczki
  • oregano suszone 1 łyżeczka
  • tymianek suszony 1 łyżeczka

czerwona fasola:

  • fasola czerwona 240 g
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • chili zielone 1 szt
  • pomidor 1 szt
  • smalec wieprzowy 1 łyżka

do podania:

  • ryż
  • listki selera naciowego / kolendra

 

 

 

 

 

Czas przygotowania: 20 min + 6 h marynowana
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Chili wypestkować i pokroić grubo z obranym czosnkiem.
2. Chili i czosnek zmiksować z octem, 3 łyżkami oleju, oregano i tymiankiem.
3. Mięso pokroić w duże kawałki (4 cm), natrzeć marynatą i odstawić na 6 h.
4. Mięso dokładnie odsączyć, rozgrzać olej, smażyć po 3 minuty z obu stron.
5. Wlać pozostałą marynatę, zagotować, wlać 100 ml gorącej wody, dusić 10 minut.

DSCF59754w1b

Wieprzowinę po meksykańsku polecam podawać z czerwoną fasolą po meksykańsku i ugotowanym ryżem. Potrawę można przyozdobić listkami kolendry lub selera naciowego.

DSCF6033lm

Przygotowanie czerwonej fasoli po meksykańsku:

1. Fasolę odsączyć na sicie.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
3. Chili wypestkować i drobno pokroić.
4. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
5. W garnku rozgrzać smalec, usmażyć cebulę na złoto, dodać czosnek, smażyć 1 min.
6. Dodać chili, fasolę i pomidory, gotować przez 5 minut stale mieszając.

Fasola powinna mieć zawiesistą konsystencję.

DSCF6044qq

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.