ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Wieprzowina po indyjsku z sambar masala

wieprzowina / imbir / chili / czosnek / pomidor / cebula różowa

Wieprzowina po indyjsku z sambar masala, imbirem, chili, czosnkiem i pomidorami, podana z ryżem.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 400 g
  • imbir 3 cm kawałek
  • chili peperoncini suszone 3 szt
  • czosnek 5 ząbków
  • cebula różowa 2 szt
  • pomidor 3 szt
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sambar masala 1 łyżeczka
  • sól
  • cukier

 

marynata:

  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet winny 2 łyżki
  • sambar masala 2 łyżeczki
  • chili jalapeno suszone 0,5 łyżeczki
  • kolendra ziarna 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • ryż
Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać składniki na marynatę.
2. Mięso pokroić w paski, obtoczyć w marynacie, marynować min. pół godziny.
3. Czosnek pokroić w plasterki, imbir w słupki, cebule w piórka.
4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę.
5. Dodać chili, czosnek i imbir, smażyć 1 minutę, przesunąć na bok patelni.
6. Wlać 2 łyżki oliwy, dodać mięso, smażyć przez ok. 5 - 6 minut.
7. Pomidory pokroić w kosteczkę, przełożyć na patelnię, smażyć ok. 3 minuty.
8. Wlać szklankę wody i dodać łyżeczkę sambar masala
9. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 - 30 minut.
10. Doprawić do smaku szczyptą soli i cukru.

Wieprzowina po indyjsku

Wieprzowinę po indyjsku polecam podawać z ryżem. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki. Przed smażeniem wieprzowinę ogrzać do temperatury pokojowej.

Wieprzowina po indyjsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.