ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Udka kurczaka pieczone z chili

udka kurczaka / chili / czosnek / majeranek / ziemniaki

Udka kurczaka pieczone z chili, czosnkiem i ziemniakami.

Składniki:

  • kurczak 2 nogi
  • czosnek 8 ząbków
  • chili
  • miód 1 łyżka
  • ziemniaki ok. 1 kg
  • olej 3 łyżki
  • sos sojowy ciemny 3 łyżki

 

przyprawy:

  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • rozmaryn 0,5 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
Czas przygotowania: ok. 1 h 40 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Nogi kurczaka podzielić na uda i podudzia, włożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Kurczaka natrzeć przyprawami, sosem sojowym, łyżką oleju i miodem.
3. Chili drobno pokroić, wrzucić do kurczaka.
4. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki, ułożyć dookoła kurczaka.
5. Ziemniaki posolić, dodać majeranku i oleju, wymieszać.
6. Dorzucić opłukane ząbki czosnku bez obierania.
7. Piec w 200 stopniach C pod przykryciem przez 1 godzinę.
8. Odkryć, piec w 180 stopniach C przez 15 min.
9. Odwrócić kurczaki na drugą stronę, piec jeszcze 15 min.

Kurczaki podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Udka kurczaka pieczone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.