ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Tapenada pasta z oliwek i kaparów

oliwki / kapary / chili / czosnek / tymianek / oregano

Tapenada - pasta z oliwek i kaparów z chili i czosnkiem.

Składniki:

  • oliwki czarne 150 g
  • kapary 50 g (3 łyżki)
  • czosnek 3 ząbki
  • chili suszone 2 szt
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • tymianek 0,5 łyżeczki
  • oregano 0,5 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
Czas przygotowania: ok. 5 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: średnio pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Oliwki i kapary zmiksować pulsacyjnie.
2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszone chili.
3. Dodać łyżkę soku z wyciśniętej cytryny.
4. Miksując wlewać powoli oliwę.
5. Dodać zioła, doprawić szczyptą soli i pieprzu, wymieszać.

Tapenada

Do pasty można także dodać filety anchois, nie trzeba wówczas dodawać soli. Pastę przed podaniem schłodzić w lodówce minimum pół godziny, a najlepiej przygotować dzień wcześniej. Tapenada idealnie pasuje do bagietek na ciepło albo do świeżego pieczywa. Bagietkę pokroić na kromki i podgrzać ok. 5 minut w 180 stopniach C. Smarować tapenadą.

Tapenada

1 komentarz

  1. Odpowiedz

    Kocham oliwki! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.