ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczona szynka ze śliwkami

szynka / śliwki / majeranek / czosnek / ziemniaki / buraczki

Szynka ze śliwkami. Szynka pieczona z suszonymi śliwkami w tradycyjnej polskiej marynacie z czosnku i majeranku.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1,3 kg
  • śliwki suszone 400 g
  • czosnek 3 ząbki
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • smalec wieprzowy 2 łyżki

 

przyprawy:

  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka

 

do podania:

  • ziemniaki
  • koperek
  • buraczki
Czas przygotowania: ok. 4 h
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami, posiekanym czosnkiem i olejem.
2. Odstawić na 2 godziny do lodówki, wyjąć pół godziny przed pieczeniem.
3. Śliwki zalać wrzątkiem, namaczać 1 godzinę, odsączyć, wody nie wylewać.
4. Długim nożem naciąć kieszeń w szynce, nadziać śliwkami.
5. Mięso obsmażyć chwilę na smalcu do zrumienienia z każdej strony.
6. Ułożyć w brytfannie, obłożyć resztą śliwek, przykryć folią aluminiową.
7. Piec w 200 stopniach C przez 1,5 godziny, folię zdjąć na 10 minut przed końcem.
8. W połowie pieczenia obrócić mięso, polewać wodą ze śliwek i powstałym sosem co jakiś czas.

DSCF48664w1b

Po wyjęciu z pieca mięso przykryć folią aluminiową albo przykrywką od brytfanny i odczekać ok. 10 - 20 minut przed krojeniem pieczeni na plastry. Szynka pieczona z śliwkami najlepiej smakuje w towarzystwie gotowanych ziemniaków posypanych koperkiem i z buraczkami. 

DSCF4899lm (2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.