ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Szynka po chińsku

szynka / habanero / grzyby mun / papryka / cukinia

Szynka smażona z papryką, grzybami mun i z cukinią. Marynowana w papryczce habanero i cebuli z orientalnymi przyprawami.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1,1 kg
  • papryka czerwona podłużna
    łagodna 500 g
  • cukinia 2 szt
  • grzyby mun 50 g
  • cebula 0,5 szt
  • rosół 250 ml
  • sok jabłkowy 100 ml
  • cukier
  • sól

 

marynata:

  • chili habanero żółte 1 szt
  • cebula 0,5 szt
  • kolendra 1 łyżeczka
  • kumin 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona
    1 łyżeczka
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • kardamon mielony 0,5 łyżeczki
  • anyż gwiaździsty 0,5 gwiazdki
  • goździk 1 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól morska 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • sos rybny 0,5 łyżki
  • pasta z tamaryndy 0,5 łyżki
  • olej kokosowy rafinowany
    0,5 łyżki
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • ocet winny biały 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka

 

do podania:

  • kasza jaglana
Czas przygotowania: ok. 30 min + 2 h marynowania
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: średnio pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. W moździerzu utrzeć składniki na marynatę, zaczynając od suchych przypraw.
2. Szynkę pokroić w cienkie paski, zamarynować, odstawić na 2 godziny.
3. Suszone grzyby mun moczyć w gorącej wodzie 15 minut, umyć i pokroić w paseczki.
4. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
5. Cukinię pokroić na półplasterki, a cebulę w kosteczkę.
6. Mocno rozgrzać patelnię, smażyć mięso partiami do zrumienienia, po około 2 minuty z każdej strony, odstawić w ciepłe miejsce.
7. Na patelni zeszklić cebulę, dodać mięso i grzyby mun, smażyć 5 minut.
8. Dodać paprykę, przesmażyć mieszając 1 minutę, przełożyć wszystko do garnka.
9. Zalać rosołem i sokiem jabłkowym, dusić do miękkości na małym ogniu ok. 15 minut.
10. Na patelni zrumienić lekko cukinię, dodać do garnka, zamieszać.
11. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Szynka po chińsku

Szynka po chińsku najlepiej smakuje w towarzystwie kaszy jaglanej.

Szynka po chińsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.