ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Szynka duszona

szynka / pomidor / włoszczyzna / cebula / pieprz

Szynka duszona. Inspiracją do przygotowania duszonej szynki we włoszczyźnie był przepis na szynkę duszoną z książki „Najnowsza Kuchnia Warszawska” Anieli Owoczyńskiej, wydanej w 1914 roku.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1,25 kg
  • pomidor 3 szt
  • marchew 3 szt
  • cebula 2 szt
  • seler 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • smalec 1 łyżka

 

przyprawy:

  • ziele angielskie 7 ziarenek
  • sól morska 2 łyżki
  • pieprz czarny ziarnisty 2 łyżki

 

sos:

  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • sos po duszeniu
    mięsa 250 ml
  • sól
  • cukier

 

do podania:

  • ziemniaki
Czas przygotowania: ok. 4 h 10 min 
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Pieprz ziarnisty utłuc, szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
2. W garnku rozgrzać smalec, podsmażyć szynkę po 1 minucie z każdej strony.
3. Marchew, cebule, seler i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w większe kawałki.
4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
5. Do szynki włożyć warzywa, dodać ziele angielskie i wlać szklankę wrzącej wody.
6. Dusić na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez ok 3,5 godziny.

Szynka duszona

Duszoną szynkę polecam podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami, polaną sosem.

Szynka duszona

Przygotowanie sosu:

 

1. Do garnka dać masło i mąkę,
zasmażyć na małym ogniu
mieszając ok. 2 minuty.
2. Zalać sosem z garnka
powstałym po duszeniu mięsa,
dolać trochę wody (100 ml).
3. Intensywnie mieszać
trzepaczką do zagotowania.
4. Doprawić szczyptą soli i cukru.

 

Jeśli szynka pozostanie na

następny dzień, najlepiej

odgrzewać ją w sosie

na najmniejszym ogniu.

DSCF46544w1b

 

szynka nkw „Najnowsza Kuchnia Warszawska”,

Aniela Owoczyńska,

Warszawa 1914.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.