ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Szaszłyki

wieprzowina / marchew / papryka / pasta curry / tortilla

Szaszłyki. Szaszłyki pieczone z marchewką podane na tortilli.

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 400 g
  • marchew 2 szt
  • papryka czerwona 0,5 szt
  • papryka żółta 0,5 szt
  • papryka zielona 0,5 szt

 

marynata:

  • zielona pasta curry 1 łyżka
  • oliwa 2 łyżki
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

 

tortilla:

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • woda 150 ml
  • oliwa 3 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki

 

sos hamburgerowy:

  • ketchup 4 łyżki
  • majonez 4 łyżki

 

do przygotowania:

  • długie patyczki do szaszłyków
Czas przygotowania: ok. 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić na kawałki o boku ok. 3 cm.
2. W misce wymieszać pastę curry z oliwą, miodem, sosem sojowym i przyprawami.
3. Obtoczyć mięso w powstałej marynacie, odstawić na min. 15 minut.
4. Papryką pokroić w kostkę o boku 3 cm.
5. Mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z paprykami.
6. W brytfance ułożyć obrane i przekrojone na ćwiartki marchewki.
7. Obtoczyć je w pozostałej marynacie, położyć kratkę do grillowania i ułożyć szaszłyki.
9. Piec w 180 stopniach C przez ok. 30 minut, obrócić szaszłyki po 15 minutach.

Szaszłyki

Przygotowanie sosu hamburgerowego:

1. Do miseczki dodać równe ilości majonezu i ketchupu. Dokładnie wymieszać.

Jeśli nie mamy brytfanny z rusztem do grillowania, szaszłyki można położyć bezpośrednio na marchewkach, układając mięso w poprzek marchwi. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki. Szaszłyki polecam podawać z tortillą, sosem hamburgerowym i ulubioną surówką.

Przygotowanie tortilli:

1. Mąkę wymieszać z solą w misce, dodać ciepłą wodę i olej.
2. Zagniatać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, ok. 5 minut.
3. W miarę potrzeby podsypywać ciasto mąką.
4. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
5. Odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki o średnicy ok 3 cm.
6. Wałkować kawałki ciasta do uzyskania pożądanej grubości (1 mm).
7. Placki smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu ok. 1 minutę z każdej strony.

Tortilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.