ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Sushi nigiri

ryż / pstrąg łososiowy / olej z orzechów włoskich / sos sojowy

Sushi nigiri. Sushi a'la nigiri z pstrągiem łososiowym. Do przygotowania sushi potrzeba specjalnego ryżu, krótko ziarnistego, klejącego się.

Składniki:

  • ryż 75 g
  • pstrąg łososiowy wędzony 45 g
  • olej z orzechów włoskich 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny 3 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • ocet ryżowy 1 łyżka

 

do podania:

  • oliwki czarne
  • szczypiorek
Czas przygotowania: ok. 20 min
Ilość porcji: 1 - 3
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować (15 minut) z solą i cukrem, po 5 minutach dodać ocet, ostudzić.
2. Ryż uformować w 3 podłużne kulki, lekko przycisnąć do podłoża.
3. Pstrąga pokroić w plastry, ułożyć na ryżu.
4. Posmarować olejem z orzechów włoskich.
5. Do małej miseczki nalać sos sojowy.

Sushi nigiri polecam podawać z sosem sojowym w towarzystwie czarnych oliwek i szczypiorku.

Sushi nigri


Sushi nigri

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.