ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Surówka z pora

por / jabłko / majonez / śmietana / musztarda

Surówka z pora. Surówka z porem i jabłkiem. Surówka idealnie pasuje do dań obiadowych, jest lekko pikantna, kwaśna i zarazem delikatnie słodka.

Składniki:

  • por
  • jabłko
  • majonez 1 łyżka
  • śmietana 30% 1 łyżka
  • musztarda 0,5 łyżeczki
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

 

 

 

Surówka z pora staje

się jeszcze smaczniejsza

gdy poleży pół godziny

w lodówce. 

Czas przygotowania: ok. 5 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodny 

 

Sposób przygotowania:

1. Pora przekroić na pół wzdłuż, umyć i pokroić w półplasterki.
2. Pokrojonego pora przełożyć na sito, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą
3. Jabłko umyć, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Wycisnąć sok z połówki cytryny, skropić starte jabłko.
5. W misce wymieszać pora z jabłkiem, śmietaną, musztardą i majonezem.
6. Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem, wymieszać.

Surówka z pora

Surówka z pora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.