ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Steki z karkówki z pastą czosnkową

karkówka / pasta czosnkowa / rozmaryn

Steki z karkówki z pastą z pieczonego czosnku i suszonego chili.

Składniki:

  • karkówka wołowa 500 g
  • olej 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

 

marynata:

  • sos sojowy ciemny 3 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • ocet winny 1 łyżeczka
  • rozmaryn 1 łyżeczka
  • kumin 0,5 łyżeczki
  • chili suszone

 

pasta czosnkowa:

  • czosnek 4 główki
  • oliwa 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • chili suszone 2 szt
  • cytryna 0,5 szt

 

 

Mięso przed smażeniem
ogrzać min. 30 minut w
temperaturze pokojowej.
Steki polecam podawać
z pastą czosnkową
i bułką podgrzaną
w piekarniku.

Czas przygotowania: ok. 40 min
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm.
2. Składniki na marynatę wymieszać w miseczce.
3. Mięso zamarynować, odstawić na min. 15 minut.
4. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej z olejem kłaść steki (max. 2 na raz).
5. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, aby uzyskać stek średnio wysmażony.
6. Mięso obrócić tylko raz po 3 minutach. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
7. Po usmażeniu odłożyć stek na ok. 3-4 minuty by odpoczął.

WP_003487 m(2)

Tabela czasu smażenia steków

Steki: Stopień wysmażenia: Czas smażenia z każdej strony:
1. Blue mocno krwisty 1 minuta
2. Rare krwisty 2 minuty
3. Medium Rare średnio krwisty 2,5 minuty
4. Medium średnio wysmażony 3 minuty
5. Medium Well dobrze wysmażony 4 minuty
6. Medium Done bardzo dobrze wysmażony 5 minut

Przygotowanie pasty z pieczonego czosnku:

1. Główki czosnku przekroić na pół, włożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Natrzeć oliwą, piec w 180 stopniach C przez 30 minut pod przykryciem.
3. Czosnek wycisnąć z łupin, przełożyć do miseczki.
4. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu, dodać pokruszone chili i kurkumę.
5. Dodać łyżkę soku z cytryny i 2 łyżki oliwy, zmiksować.

Pastę podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Gklnhu_2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.