ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Spaghetti carbonara

makaron / boczek / śmietana / czosnek

Spaghetti carbonara z boczkiem, cebulą i czosnkiem.

Składniki:

  • boczek wędzony 100 g
  • cebula
  • czosnek 3 ząbki
  • ser żółty 100 g
  • śmietana 18% 200 g
  • natka pietruszki
  • makaron 250 g
  • jajko (żółtko)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 20 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Na patelni przesmażyć pokrojony w kosteczkę boczek do wytopienia tłuszczu.
2. Dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć do zeszklenia.
3. Dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę.
4. Ugotować makaron al dente, odcedzić, przełożyć na patelnię, przemieszać.
5. Śmietanę przełożyć do miseczki, przyprawić, zetrzeć ser na tarce.
6. Do miseczki z śmietaną dodać żółtko jaja i połowę startego sera, wymieszać.
7. Wlać śmietanę na patelnię, mieszać chwilę na małym gazie, nie doprowadzając do wrzenia.
8. Natkę pietruszki umyć, wysuszyć, posiekać.

Spaghetti carbonara podawać posypane serem i natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.