ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Spaghetti bolognese

makaron / wołowina / pomidory / marchew / oliwki / ser

Spaghetti bolognese z czarnymi oliwkami, chili i czosnkiem. Pyszne i proste danie, które zachwyci nie tylko miłośników włoskiej kuchni.

Składniki:

  • mięso mielone
    wołowe 400 g
  • passata pomidorowa
    700 g
  • czosnek 3 ząbki
  • marchew 2 szt
  • cebula 2 szt
  • oliwki czarne 100 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

 

przyprawy:

  • oregano 1 łyżeczka
  • bazylia 0,5 łyżeczki
  • lubczyk 0,5 łyżeczki
  • chili suszone 1 szt
  • sól 0,5 łyżeczki
  • cukier 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • makaron spaghetti 300 g
  • ser żółty gouda 100 g

 

 

Aby danie było bardziej

"włoskie" zamiast sera żółtego

polecam użyć parmezanu.

Czas przygotowania: ok. 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Na łyżce oliwy przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i marchew ok. 15 minut.
2. Na patelnię dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę, przesunąć na bok.
3. Dolać oliwy, rozgrzać, wrzucić mięso mielone, smażyć do delikatnego zrumienienia.
4. Wlać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu ok. 20 minut
5. Dodać oliwki i przyprawy utłuczone w moździerzu, gotować jeszcze 10 minut.

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese polecam podawać z makaronem ugotowanym al dente, posypane startym żółtym serem.

Spaghetti bolognese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.