ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Ślimaczki z pieczarkami z ciasta francuskiego

ciasto francuskie / pieczarki

Ślimaczki z pieczarkami z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • pieczarki 400 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • jajko

 

opcjonalnie:

  • ser
  • szynka
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 4 - 6
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć.
2. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą (ok. 10 - 15 minut).
3. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Ostudzone pieczarki rozłożyć równą warstwą na ciasto, zwinąć ściśle ciasto w rulon.
5. Posmarować rozbełtanym jajkiem, pokroić na ok. 1,5 cm plastry.
6. Piec w 180 stopniach C przez ok. 15 min.

Przed wyłożeniem pieczarek na ciasto można położyć plasterek szynki i sera. Ślimaczki z pieczarkami można podawać na gorąco lub zimno.

1 komentarz

  1. Odpowiedz

    Polecam, ciasto wyszło bardzo dobre

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.