ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Serce wołowe w sosie chrzanowym

serce wołowe / sos chrzanowy / kuskus / 3 surówki

Serce wołowe w sosie chrzanowym podane z kaszą kuskus i surówkami: z marchewki, czerwonej cebuli oraz ogórka z rzodkiewką.

Składniki:

  • serce wołowe 500 g
  • marchew 2 szt
  • seler 1 szt
  • por 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • majeranek 1 łyżka
  • chili suszone 1 szt
  • goździk 1 szt
  • pieprz ziarnisty 0,5 łyżeczki
  • sól 1 łyżka

 

sos chrzanowy:

  • śmietana 30 % 100 ml
  • chrzan 3 łyżki
  • sól 0,25 łyżeczki
  • pieprz 0,25 łyżeczki

 

cynamonowe marchewki:

  • marchew 3 szt
  • cynamon mielony 0,25 łyżeczki
  • masło 20 g
  • oliwa z oliwek 0,5 łyżeczki
  • wino białe wytrawne 1 łyżka
  • sól 0,5 łyżeczki

 

ogórek z rzodkiewkami:

  • ogórek świeży 1 szt
  • rzodkiewki 6 szt
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • pieprz ziarnisty 0,5 łyżeczki
  • sól morska 0,5 łyżeczki

 

cebula z jabłkiem:

  • cebula czerwona 3 szt
  • jabłko 1 szt
  • masło 20 g
  • wino białe wytrawne 1 łyżka
  • ocet winny z białego wina 1 łyżka
  • sól 0,25 łyżeczki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,25 łyżeczki

 

do podania:

  • kasza kuskus
  • natka pietruszki
  • pomidorki koktajlowe
Czas przygotowania: ok. 1 h 40 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: średni
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Zagotować wodę z włoszczyzną, majerankiem, goździkiem, chili i pieprzem.
2. Serce oczyścić z żył, tętnic i tłuszczu, dokładnie umyć.
3. Włożyć do gotującej się wody, gotować przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
4. Pod koniec gotowania wodę posolić.

Serce wołowe polać sosem chrzanowym i podawać z kaszą kuskus oraz z surówkami:
z marchewki, ogórka i czerwonej cebuli.

Serce wołowe

Przygotowanie sosu chrzanowego:

1. Chrzan wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem.
2. Zagotować, gotować 1 minutę na małym ogniu.

 

Przygotowanie cynamonowych marchewek:

1. Obrane marchewki pokroić w kosteczkę.
2. Podsmażyć na maśle z oliwą i cynamonem ok. 10 – 12 minut.
3. Wlać wino, odparować. Doprawić solą do smaku.

 

Przygotowanie ogórka z rzodkiewkami:

1. Ogórka i rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki.
2. Polać oliwą, posypać solą morską i tłuczonym pieprzem.

 

Przygotowanie cebuli z jabłkiem:

1. Cebule pokroić w piórka, przełożyć na durszlak, zalać wrzątkiem.
2. Przełożyć na patelnię, dodać masło, wino, ocet, cukier, sól i pieprz.
3. Smażyć ok. 2- 3 minuty, dodać jabłko pokrojone w kosteczkę i wymieszać.

Serce wołowe


Serce wołowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.