ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Ser feta z miodem, granatem i pestkami dyni

feta / granat / pestki dyni / miód / sałata

Ser feta z miodem, granatem i pestkami dyni. Słony ser feta w słodko – kwaśnym towarzystwie podany z croissantem.

Składniki:

  • ser feta 100 g
  • granat 0,5 szt
  • prażone pestki
    dyni 2 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sałata (roszponka,
    endywia, cykoria) 50 g

 

do podania:

  • croissant
Czas przygotowania: ok. 5 min
Ilość porcji: 1
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Na talerz wyłożyć sałatę i polać oliwą.
2. Gruby plaster sera feta położyć na sałacie.
3. Ser feta polać miodem.
4. Posypać pestkami granatu i pestkami dyni.

Słony ser feta w słodko – kwaśnym towarzystwie polecam podawać z croissantem.

Ser feta z miodem

Sposób na obranie granatu
Granat przekroić na pół, połówkę pochylić nad talerzem przekrojoną stroną do dołu. Tępym i twardym narzędziem (np. drewniana łyżka) mocno pukać w skórkę owocu, aż wypadną pestki. Pestki które pozostaną w łupinie można łatwo wyjąć łyżeczką lub widelcem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.