ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Schab pieczony

schab / majeranek / czosnek / marchew / topinambur

Schab pieczony w tradycyjnej polskiej marynacie z czosnku i majeranku. Schab został podany w towarzystwie glazurowanych marchewek z imbirem oraz z puree z topinamburu.

Składniki:

  • schab wieprzowy 1,3 kg
  • smalec wieprzowy 2 łyżki

 

marynata:

  • czosnek 8 ząbków
  • majeranek 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny tłuczony 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 2 łyżki

 

sos pieczeniowy:

  • mleko 100 ml
  • śmietana 18 % 1 łyżka
  • mąka 1 łyżeczka
  • sos po pieczeniu mięsa 150 ml

 

puree:

  • topinambur 500 g
  • masło 50 g
  • śmietana 18 % 100 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 0,25 łyżeczki
  • cytryna 0,5 sztuki

 

glazurowana marchew:

  • marchew 2 szt
  • imbir 1 cm
  • masło 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 4 h
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, osuszyć, naciąć tłuszcz w kratkę.
2. Natrzeć przyprawami, posiekanym czosnkiem i olejem.
3. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, wyjąć pół godziny przed pieczeniem.
4. Mięso obsmażyć na smalcu do lekkiego zrumienienia z każdej strony.
5. Ułożyć w brytfannie, przykryć folią aluminiową.
6. Piec w 180 stopniach C przez 1 h 50 min, folię zdjąć na 20 minut przed końcem.
7. W połowie pieczenia obrócić mięso, polewać powstałym sosem co 20 - 30 minut.
8. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso obrócić, aby się równomiernie zrumieniło.

Schab pieczony

Przygotowanie sosu pieczeniowego:

1. Brytfankę z sosem ustawić na kuchence, wsypać mąkę, zagotować mieszając.
2. Dodać śmietanę i mleko, pogotować ok. 1 minutę, odstawić z ognia.

Jeśli sos za bardzo odparuje można dolać trochę gorącej wody. Przed krojeniem przykryć mięso folią aluminiową i odczekać ok. 10 – 20 minut, aby soki się równomiernie rozłożyły.

Schab pieczony

Schab pieczony polecam podawać z puree z topinamburu i z glazurowaną marchewką, polany sosem pieczeniowym.

Przygotowanie glazurowanej marchewki:

 

  1. Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekany imbir.
  2. Wsypać cukier i sól, poddusić 1 minutę.
  3. Marchew obrać i pokroić w plasterki.
  4. Dodać na patelnię, smażyć 2 minuty.
  5. Zalać gorącą wodą do przykrycia marchwi, zagotować.
  6. Przykryć, dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut.
  7. Mieszać co jakiś czas.
Glazurowana marchew
Puree z topinamburu

Przygotowanie puree z topinamburu:

 

  1. Topinambur umyć, obrać, pokroić na kawałki.
  2. Włożyć do wody z sokiem z cytryny na 5 minut.
  3. Do gotującej się wody z solą włożyć topinambur.
  4. Gotować do miękkości ok. 25 minut, odlać wodę i odparować.
  5. Dodać ciepłe masło i śmietanę, utrzeć na gładkie puree.
  6. Doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą.

Aby uzyskać aksamitne puree najlepiej przetrzeć topinambur przez metalowe sitko. Puree z topinamburu stanowi niecodzienny i smakowity dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.


Schab pieczony

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.