ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Schab pieczony na ruszcie

schab / sumak / trawa cytrynowa / ziołowe ziemniaki / sałatka z pomidorów

Aromatyczny schab pieczony na ruszcie podany z gotowanymi ziemniakami w ziołach i sałatką z pomidorów. Sos o aromacie trawy cytrynowej i chili świetnie podkreśla smak lekko kwaskowatego schabu.

Składniki:

  • schab wieprzowy 500 g
  • trawa cytrynowa 2 szt
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

 

przyprawy:

  • sumak 2 łyżeczki
  • czarny sezam 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • bazylia 0,5 łyżeczki
  • majeranek 0,5 łyżeczki
  • cząber 0,5 łyżeczki
  • mięta 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • chili peperoncini suszone 2 szt

 

ziołowe ziemniaki:

  • ziemniaki 1 kg
  • masło 50 g
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • koperek 0,5 pęczka
  • sól 1 łyżeczka

 

sałatka z pomidorów:

  • pomidory 3 szt
  • cebula 1 szt
  • sałata mix 50 g
  • natka pietruszki 0,5 pęczka

 

sos winegret:

  • musztarda dijon 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • ocet winny biały 1 łyżka
  • woda 2 łyżki
  • sól, cukier, pieprz
  • oregano suszone 0,5 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 4 - 5
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry (5), przyprawić i zalać oliwą.
2. Trawę cytrynową rozbić tłuczkiem, białą część drobno posiekać, dodać do mięsa.
3. Schab odstawić na co najmniej pół godziny, ułożyć na ruszcie w brytfance.
4. Na dno brytfanny włożyć drugą trawę cytrynową rozbitą tłuczkiem, zalać 100 ml wody.
5. Schab piec pod przykryciem w 180 stopniach C przez 20 minut.
6. Zdjąć folie aluminiową, piec jeszcze ok. 7 - 10 minut.

Schab pieczony na ruszcie

Przygotowanie ziołowych ziemniaków:

1. Ziemniaki umyć, pokroić na kawałki.
2. Ugotować na miękko z solą i łodygami koperku (ok. 20 minut), odcedzić.
3. Podgrzewać na małym ogniu, dodać masło i posiekaną natkę z koperkiem.
4. Wstrząsnąć parę razy przykrytym garnkiem, podawać na gorąco.

Schab pieczony na ruszcie polać wytworzonym sosem w brytfance z trawy cytrynowej, wody i soków z mięsa. Schab polecam podawać z ziołowymi ziemniakami i sałatką z pomidorów polaną sosem winegret.

Schab pieczony na ruszcie

Przygotowanie sałatki z pomidorów:

1. Na talerz wyłożyć sałatę, dodać pokrojone w kostkę pomidory.
2. Cebule pokroić w drobna kosteczkę, oprószyć pomidory.
3. Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki i polać sosem winegret.

 

Przygotowanie sosu winegret:

1. W małym słoiczku wymieszać musztardę, oliwę i ocet.
2. Dodać wodę, wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji.
3. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i oregano.

Sałatka z pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.