ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Schab duszony w papryce

schab / papryka / chili / czosnek / marchew / seler

Schab duszony w papryce, chili i czosnku, podany z ziemniaki w szczypiorku.

Składniki:

  • schab wieprzowy 500 g
  • papryczka peperoni 4 szt
  • papryka czerwona szpiczasta 2 szt
  • chili suszone 2 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula 1 szt
  • marchew 1 szt
  • seler 0,5 szt
  • śmietana 18 % 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • oliwa z oliwek

 

marynata:

  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • chili suszone 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz biały 0,5 łyżeczki
  • cząber 1 łyżeczka
  • tymianek 0,5 łyżeczki
  • kozieradka mielona 0,5 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • pomarańcza 0,5 szt

 

ziemniaki z szczypiorkiem:

  • ziemniaki 1 kg
  • szczypiorek
  • masło 1 łyżka
  • sól 1 łyżka
Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Do miseczki wlać sos sojowy, oliwę, sok z pomarańczy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Dodać przyprawy i pokruszone 2 suszone chili, wymieszać.
3. Schab pokroić w paski, zamarynować, odstawić na min. 15 minut.
4. Cebulę pokroić w kosteczkę, posiekać czosnek i papryczki peperoni.
5. Paprykę słodką szpiczastą, obraną marchew i seler pokroić w kostkę.
6. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy.
7. Dodać mięso, smażyć do zrumienia często mieszając, przełożyć do garnka.
8. Cebulę zeszklić na patelni, dodać posiekany czosnek i papryczki peperoni.
9. Smażyć jeszcze ok. 1 – 2 minuty, przełożyć do garnka z mięsem.
10. Paprykę, seler i marchew przesmażyć na patelni z oliwą ok. 5 minut, dodać do garnka.
11. Garnek zalać wrzątkiem do zakrycia mięsa (ok. 0,5 litra wody), dodać pokruszone chili.
12. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut.
13. Podlewać wodą w razie potrzeby, mieszać od czasu do czasu.
14. Dodać śmietanę rozrobioną z mąką i 2 łyżkami sosu, zagotować.

Schab duszony w papryce

Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki. Będzie wtedy bardziej aromatyczne. Należy jedynie pamiętać, aby wystawić je z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Schab duszony w chili i czosnku polecam podawać z ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Schab duszony w papryce

Przygotowanie ziemniaków:

 

1. Ziemniaki umyć, pokroić na kawałki.
2. Ugotować na miękko z łyżką soli (ok. 20 minut), odcedzić.
3. Podgrzewać na małym ogniu, dodać łyżkę masła i posiekany szczypiorek.
4. Wstrząsnąć parę razy przykrytym garnkiem, podawać na gorąco.

Gujvxdunml_1z

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.