ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Sałatka z mięsem wieprzowym

kapusta / schab / pomidor / ogórek / kukurydza / fasola

Sałatka z mięsem wieprzowym marynowanym w powidłach śliwkowych.

Składniki:

  • schab wieprzowy 500 g
  • kapusta pekińska
  • pomidory rzymskie 6 szt
  • ogórki konserwowe 4 szt
  • kukurydza 0,5 puszki
  • fasola czerwona
    0,5 puszki
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

 

sosy:

  • majonez
  • ketchup
  • jogurt grecki 300 g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

marynata:

  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • powidła śliwkowe 2 łyżki
  • oliwa 1 łyżka
  • ocet 0,5 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
    1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kolendra 0,5 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 6 - 8
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać składniki na marynatę.
2. Schab pokroić w paski, obtoczyć w marynacie.
3. Na rozgrzanej oliwie smażyć zamarynowane mięso do zrumienienia.
4. Przykryć, dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
5. Kapustę pekińską umyć i poszatkować, przerzucić ok. 2/3 poszatkowanej kapusty do miski.
6. Dodać przestudzone mięso, polać sosem ketchupowo – majonezowym
7. Pomidory i ogórki pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki.
8. Dodać resztę kapusty pekińskiej.
9. Wsypać połowę odsączonej kukurydzy i fasoli czerwonej z puszki.
10. Polać sosem czosnkowym (przepis poniżej).
11. Natkę pietruszki umyć, posiekać, posypać sałatkę.

Podawać z grzankami (pokrojoną bułkę podgrzać na patelni, na której smażyło się mięso).
Sałatkę można zamieszać przed podaniem, albo zostawić warstwową by ładnie wyglądała.
Mięso najlepiej zamarynować w marynacie dzień wcześniej, aby było bardziej aromatyczne.

 

Sos ketchupowo – majonezowy

1. Do miseczki dodać równe ilości majonezu i ketchupu (po 4 łyżki).
2. Dodać 2 łyżki jogurtu greckiego.
3. Dokładnie wymieszać.

Sos czosnkowy

1. W miseczce wymieszać 3 łyżki majonezu z 200 g jogurtu greckiego.
2. Czosnek wycisnąć przez praskę do miseczki, wymieszać.
3. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku, wymieszać.

Sos czosnkowy staje się jeszcze smaczniejszy gdy poleży min. pół godziny w lodówce.
Jeśli sos wyszedł zbyt ostry można dodać trochę cukru, by złagodzić smak.

Sałatka z mięsem wieprzowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.