ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Sałatka z jajkiem

jajka / fasola szparagowa / pomidor / cebula

Sałatka z jajkiem.

Składniki:

  • jajka 5 szt
  • fasolka szparagowa zielona 200 g
  • pomidor 2 szt
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

sos winegret:

  • oliwa z oliwek
  • ocet winny biały
  • musztarda
  • zioła prowansalskie
Czas przygotowania: ok. 20 min
Ilość porcji: 4 - 6
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Zagotować wodę z łyżeczką soli i cukru, wrzucić fasolkę, gotować ok. 10-15 min, odcedzić.
2. Jajka ugotować na twardo ok. 8 min.
3. Pomidora pokroić w gruba kostkę, wrzucić do miski, doprawić solą i pieprzem.
4. Do miski dodać fasolkę i pokrojone na 4 części jajka .
5. Polać sosem winegret.

Przygotowanie sosu winegret:

1. Zmieszać łyżkę oliwy, octu, musztardy z łyżką wody.
2. Dodać zioła prowansalskie, sól i cukier do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.