ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Sałatka wiosenna „mini”

sałata / ogórek / pomidorki koktajlowe / cebula / sos winegret

Sałatka wiosenna. Sałatka wiosenna „mini” z ogórkami i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:

  • sałata mix 50 g
  • pomidorki koktajlowe 100 g
  • ogórki „mini” 3 szt
  • cebula czerwona 0,5 szt

 

sos winegret:

  • musztarda 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • ocet winny 1 łyżka
  • woda 2 łyżki
  • sól
  • cukier
  • pieprz

 

Mix sałat składa się z:
cykorii endywii, frisee i radicchio, 
sałaty rollo roso oraz rukoli.

Czas przygotowania: ok. 5 min
Ilość porcji: 1
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1.Pomidorki i ogórki umyć, ogórki pokroić w długie plasterki, pomidorki na pół.
2. Ułożyć na talerz mix sałat, obłożyć ogórkami i pomidorkami.
3. Połowę cebuli pokroić w cienkie plasterki, resztę drobno posiekać.
4. Położyć plasterki cebuli wokół pomidorków, resztą cebuli posypać środek sałatki.
5. Polać sosem winegret.

Sałatkę polecam podawać z chrupiącym pieczywem.

 

Przygotowanie sosu winegret:

1. W małym słoiczku wymieszać musztardę, oliwę i ocet.
2. Dodać wodę, wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji.
3. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Sałatka wiosenna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.