ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Sałatka serowa z orzechami

camembert / gouda / orzechy / seler naciowy / jabłko / gruszka / sałata

Sałatka serowa z orzechami i delikatnym sosem jogurtowo - śmietanowo - chrzanowym.

Składniki:

  • ser pleśniowy
  • camembert 150 g
  • ser gouda 150 g
  • orzechy włoskie 75 g
    (+ 25 g do dekoracji)
  • orzechy nerkowca 75 g
  • seler naciowy 400 g
  • jabłko
  • gruszka
  • sałata mix 150 g

 

sos:

  • jogurt naturalny 250 g
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • chrzan 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • śmietana 30 % 150 ml

 

 

 

Do sałatki użyłam sałat:

endywia, roszponka, cykoria.

Czas przygotowania: ok. 20 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: średni  
Stopień ostrości: łagodne

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym, świeżo startym chrzanem i przyprawami.
2. Orzechy nerkowca grubo posiekać, włoskie nieco drobniej, dodać do sosu.
3. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z jogurtowym sosem.
4. Łodygi selera naciowego sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki.
5. Ser camembert i gouda pokroić w słupki.
6. Jabłko i gruszkę pokroić na 4 części, wyciąć gniazda nasienne, a następnie w plasterki.
7. Sery, seler naciowy, gruszkę i jabłko wymieszać z sosem.
8. Sałatę ułożyć na talerz, na liściach sałaty wyłożyć serową sałatkę.

Sałatka serowa z orzechami

Sałatkę można udekorować orzechami włoskimi. Sałatka serowa z orzechami świetnie się sprawdza jako samodzielne danie, jest bardzo pożywna, a przy tym szybka do wykonania.

Sałatka serowa z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.