ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Rosół

kurczak / włoszczyzna / chili / czosnek

Rosół. Rosół na kościach kurczaka z chili i czosnkiem.

Składniki:

  • kości z 4 nóg kurczaka
    (z kawałkami mięsa)
  • marchew 2 szt
  • seler
  • pietruszka
  • por
  • cebula 2 szt
  • chili suszone 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie 6 ziarenek
  • liść laurowy 3 szt

 

do podania:

  • makaron
  • natka pietruszki

 

opcjonalnie:

  • cebula 1 szt

 

Czas przygotowania: ok. 2 h 30 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Kości z nóg kurczaka włożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody.
2. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować na małym ogniu.
3. Zbierać powstające szumowiny, zagotować wywar.
4. Dodać obrane i pokrojone na większe kawałki marchew, pietruszkę i seler.
5. Dorzucić obraną cebulę, czosnek, chili i kawałek pora, gotować przez 2 godziny.
6. Wyjąć z zupy kości i warzywa.
7. Zupę przecedzić przez sito, warzywa pokroić w kawałki, dodać do zupy.
8. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Rosół

Jeśli chcemy wzmocnić smak i kolor wywaru, można wrzucić 1 opaloną nad palnikiem cebulę podczas dodawania warzyw. Wywar można przecedzić i wykorzystywać jako baza do sosów oraz zup. Wywar można przechowywać w lodówce do 3 dni, albo w zamrażarce do 3 miesięcy. Rosół polecam podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Rosół to świetny pomysł na wykorzystanie kości z kurczaka, gdy mięso użyliśmy do innej potrawy, np.: zielonego curry z kurczakiem.

DSCF6110

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.