ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Puree z topinamburu

topinambur / masło / śmietana / gałka muszkatołowa

Topinambur to powracające do łask warzywo po wielu latach zapomnienia. Spożywany był już przez Indian północnoamerykańskich w okresie przedkolumbijskim.

Kolonizatorzy sprowadzili go z Ameryki do Europy i Azji. W XVIII wieku został wyparty przez ziemniaki. Topinambur nie zniknął jednak całkowicie. Podczas II wojny światowej był popularny we Francji, a w okresie przedwojennym uprawiany był na Śląsku. Bulwy topinamburu są soczyste, o delikatnym, słodkawo – orzechowym smaku. Ponadto mają mnóstwo witamin i mikroelementów.

Składniki:

  • topinambur 500 g
  • masło 50 g
  • śmietana 18 % 100 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 0,25 łyżeczki
  • cytryna 0,5 sztuki

 

 

 

 

Topinambur zawiera do

17 % inuliny, prebiotyku i cukru

polecanego diabetykom.

Po ugotowaniu 100 g ma 41 kcal.

 

W bulwach topinamburu

znajdziemy witaminy:

C, A, B1, B2, PP, B6, E, K,

kwas foliowy oraz minerały:

wapń, żelazo, magnez, fosfor,

potas, sód i cynk.

 

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

  1. Topinambur umyć, obrać, pokroić na kawałki.
  2. Włożyć do wody z sokiem z cytryny na 5 minut.
  3. Do gotującej się wody z solą włożyć topinambur.
  4. Gotować do miękkości ok. 25 minut, odlać wodę i odparować.
  5. Dodać ciepłe masło i śmietanę, utrzeć na gładkie puree.
  6. Doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą.

Puree z topinamburu

Aby uzyskać aksamitne puree najlepiej przetrzeć topinambur przez metalowe sitko. Puree z topinamburu stanowi niecodzienny i smakowity dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bulwy topinamburu szybko ciemnieją, ze względu na dużą zawartość żelaza. Po obraniu wystarczy je włożyć do wody z sokiem z cytry, aby uniknąć zmiany koloru (sok z połowy cytryny na 1 litr wody). 

Puree z topinamburu

Topinambur dzięki wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych wykazuje wiele działań leczniczych. Inulina normalizuje poziom cukru i pomaga w oczyszczaniu organizmu. Bulwy działają immunostymulująco, osłonowo na wątrobę i zapobiegają zakażeniom dróg moczowych. W lecznictwie ludowym topinambur wykorzystywany był także przy cukrzycy, otyłości, chorobach układu krążenia oraz reumatyzmie. 

1 komentarz

    • Julianna, Październik 19, 2016, 10:23 pm

    Odpowiedz

    Orzeszki sosnowe prazymy na suchej patelni na zloty kolor, mieszajac, aby sie nie przypalily. Studzimy i kruszymy nozem na desce. Dodajemy do puree z topinamburu, calosc mieszamy,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.