ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pulpety w sosie curry

wieprzowina / wołowina / curry / kokos / ryż / jarmuż

Rozgrzewające i aromatyczne pulpety z mięsa wieprzowo - wołowego, podane w sosie z czerwonej pasty curry i mleczka kokosowego.

Składniki:

  • łopatka wieprzowa mielona 400 g
  • wołowina mielona 100 g
  • pasta curry czerwona 2 łyżki
  • mleczko kokosowe 400 ml
  • cebula różowa 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • jajko 1 szt
  • mąka 2 łyżki
  • olej kokosowy 2 łyżki

 

przyprawy:

  • kolendra ziarna 0,5 łyżeczki
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • kurkuma mielona 0,5 łyżeczki
  • chili peperoncini suszone 2 szt
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziarnisty 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • ryż jaśminowy
  • jarmuż
Czas przygotowania: ok. 20 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: średnio pikantne 

Sposób przygotowania:

1. Przyprawy utłuc w moździerzu, mięso mielone i jajko przełożyć do miski.
2. Dodać do mięsa startą na tarce połowę cebuli i czosnek, przyprawić.
3. Mięso dokładnie wymieszać, formować kulki i obtaczać w mące.
4. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso do zrumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony.
5. Na patelnie dodać drugą połowę cebuli pokrojoną w kostkę i pastę curry.
6. Smażyć do zeszklenia cebuli, wlać mleczko kokosowe.
7. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.

Pulpety w sosie curry

Pulpety w sosie curry polecam podawać z ryżem jaśminowym i jarmużem.

Pulpety w sosie curry

Czerwona pasta curry zawiera składniki takie jak: chili (35 %), trawa cytrynowa, galangal, sól, czosnek, szalotka, pasta z krewetek, limonka kaffir i kmin. Można kupić gotową mieszankę w sklepie lub przyrządzić pastę curry samodzielnie ucierając wszystkie składniki razem w moździerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.