ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pomidorowa zupa krem z chili

pomidor / włoszczyzna / chili

Zupa pomidorowa krem z warzywami i chili.

Składniki:

  • żeberka wieprzowe 300 g
  • pomidory z puszki
  • passata (przetarte pomidory) 700 g
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler ½ szt
  • por
  • cebula 2 szt
  • chili suszone 3 szt
  • śmietana 18 % 2 łyżki

 

przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • liść laurowy 3 szt
Czas przygotowania: ok. 1 h i 20 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wrzucić mięso z kośćmi, zalać ok. 2 l wody.
2. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
3. Łyżką zbierać i wyrzucać zbierające się szumowiny.
4. Dodać obraną włoszczyznę oraz przekrojone na pół cebule.
5. Gotować do miękkości warzyw ok. 20-30 minut.
6. Wyjąć z zupy żeberka.
7. Wyjąć warzywa, przestudzić, zmiksować z pomidorami z puszki.
8. Dodać do zupy passatę, koncentrat pomidorowy i zmiksowane warzywa.
9. Dodać pokruszone chili, wymieszać, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
10. Dodać śmietanę rozrobioną z zupą, zagotować.
11. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać, zdjąć z ognia.

Zupa pomidorowa krem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.