ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Polewka cebulowa

cebula / masło / cytryna / grzanki

Staropolska polewka cebulowa, o której wzmianki pojawiają się już w pierwszej polskiej książce kucharskiej: „Compendium Ferculorum” Stanisława Czarneckiego z 1682 roku. Polewkę lekko unowocześniłam dodatkiem przypraw i sosów.

Składniki:

  • cebula 4 szt
  • masło 50 g
  • cytryna 0,5 szt
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sos rybny 0,5 łyżki

 

przyprawy:

  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki

 

grzanki:

  • bagietka 4 kromki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pieprz czarny 0,5 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 15 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle i przyprawić.
2. Zeszkloną cebulę zalać 0,5 l wrzącej wody, gotować 5 minut.
3. Wlać sos sojowy, sos rybny i sok z połowy cytryny, zdjąć z ognia.

Polewka cebulowa

Polewkę cebulową podawać posypaną grzankami. 

Polewka cebulowa

Przygotowanie grzanek:

 

1. Bułkę pokroić w kostkę, skropić oliwą, posypać tłuczonym pieprzem.
2. Piec w 180 stopniach C przez ok. 6 - 8 minut.

Cebulowy krem

„Cebule w talarki natray, usmaż w maśle, wlej wody ciepłej, wyciśniej cytryn albo octu winnego, łyżkę wlej, ususz z chleba białego grzanek, dawaj na półmisek potrząsnąwszy pieprzem.”

„Compendium Ferculorum” Stanisław Czarnecki, 1682.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.