ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Piersi kurczaka z pieczarkami

piersi z kurczaka / pieczarki / czosnek / cebula / śmietana

Piersi kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym, podane z kaszą gryczaną i natką pietruszki.

Składniki:

  • piersi z kurczaka 500 g
  • pieczarki 500 g
  • śmietana 200 g
  • bulion z kurczaka 200 ml
  • cebula 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • mąka 1 łyżeczka
  • sól
  • cukier
  • pieprz czarny mielony

 

przyprawy do kurczaka:

  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz biały 0,5 łyżeczki
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • bazylia suszona 0,5 łyżeczki
  • lubczyk 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • kasza gryczana
  • natka pietruszki

 

Czas przygotowania: ok. 25 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: łatwe ♦
Stopień ostrości: łagodne ♦

 

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na gorącej oliwie, przyprawić, przełożyć do garnka.
2. Na patelni zeszklić pokrojone w kostkę cebule, dodać posiekany czosnek.
3. Smażyć jeszcze chwilę do wydobycia aromatu czosnku, przełożyć do kurczaka.
4. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki, podsmażyć na tej samej patelni.
5. Gdy odparuje się sok puszczony przez pieczarki, przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
6. Pieczarki przełożyć do kurczaka, zalać bulionem, dusić pod przykryciem 10 minut.
7. Śmietanę wymieszać z mąką i gorącym sosem, dodać do garnka, zagotować.
8. Dusić 5 minut, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i cukrem.

Piersi kurczaka z pieczarkami

Bulion z kurczaka można zastąpić kostką rosołową wymieszaną z szklanką gorącej wody. Piersi kurczaka z pieczarkami polecam podawać z kaszą gryczaną. Gotową potrawę posypać posiekaną natką pietruszki.

Piersi kurczaka z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.