ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Piersi indyka w pomarańczy

indyk / pomarańcza / imbir / chili / ryż

Piersi indyka w pomarańczy. Pieczone piersi indyka, marynowane w soku pomarańczowym, dżemie brzoskwiniowym, imbirze i chili habanero. Soczysty indyk świetnie współgra z jedną z najostrzejszych papryk na świecie.

Ostrość habanero w jednostkach Scoville'a SHU wynosi 100 000 - 500 000 (w porównaniu papryka peperoni i ziarenka pieprzu mają 100 - 500 SHU). Papryka habanero ma specyficzny owocowo - brzoskwiniowy smak.

Składniki:

  • piersi indyka 4 szt (500 g)
  • pomarańcza
  • masło 1 łyżka

 

marynata:

  • sok pomarańczowy 400 ml
  • dżem brzoskwiniowy
    3 łyżki
  • imbir 3 cm
  • chili habanero 1 szt
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • kardamon mielony
    0,25 łyżeczki

 

do podania:

  • ryż jaśminowy
  • sałata (lodowa, radicchio)
  • pomidor
Czas przygotowania: 30 min + 1 h marynowania
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: bardzo pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. W naczyniu wymieszać składniki marynaty, dodać starty imbir i pokrojone chili.
2. Piersi indyka umyć, osuszyć, zamarynować i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.
3. Piersi odsączyć z marynaty, ułożyć na ruszcie, na dno brytfanny wlać trochę marynaty.
4. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w 180 stopniach C przez 25 minut.
5. Po 15 minutach zdjąć folię, piersi obrócić i polać sosem z brytfanny.
6. Marynatę przelać do garnka, zagotować, dodać cząstki pomarańczy i masło.
7. Sos gotować na małym ogniu 5 minut często mieszając.

Piersi indyka w pomarańczy

Pieczone piersi indyka polecam podawać z ryżem jaśminowym, sałatą i pomidorem, polane przygotowanym sosem.

Piersi indyka w pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.