ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieróg z kurczakiem curry

kurczak / ciasto francuskie / jajka / ser / curry / siemię lniane

Pieróg z kurczakiem curry. Puszysty pieróg z ciasta francuskiego nadziany kurczakiem o smaku curry, serem i jajkiem. Obsypany z wierzchu siemieniem lnianym. Pieróg z kurczakiem curry to prosty i pyszny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Składniki:

  • ciasto francuskie 2 x 275 g
  • kurczak gotowany 0,8 kg
  • cebula 2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 4 szt
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • ser carski 100 g
  • sos sojowy 2 łyżki
  • pasta curry zielona 1 łyżeczka
  • siemię lniane 1 łyżeczka

 

przyprawy:

  • curry w proszku 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki

 

 

Zielona pasta curry zawiera:

chili zielone (25 %), trawa

cytrynowa, czosnek, szalotka,

sól, galangal, limonka kaffir,

kmin i pasta z krewetek.

 

Można kupić gotową mieszankę

w sklepie lub przyrządzić pastę

curry samodzielnie ucierając

wszystkie składniki razem

w moździerzu.

Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 6 - 8
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokroić w paski, cebulę i czosnek drobno posiekać.
2. Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, smażyć 1 minutę.
3. Wrzucić mięso, pastę curry i przyprawę curry, smażyć 2 minuty.
4. Ser zetrzeć na tarce, dodać do mięsa, wymieszać.
5. Jaja (2 szt) ugotować na twardo, grubo posiekać i dodać do kurczaka.
6. Gdy farsz przestygnie dodać 1 żółtko, dobrze wymieszać.
7. Na połowę ciasta wyłożyć pół farszu, zostawiając 2 cm brzegi.
8. Ciasto zawinąć, zlepić brzegi widelcem, posmarować żółtkiem.
9. Z drugim ciastem francuskim postąpić tak samo, posypać siemieniem lnianym.
10. Piec w 180 stopniach C przez 15 - 20 minut.

Pieróg z kurczakiem curry

Podczas pieczenia sprawdzać co jakiś czas czy wierzch pierogu za bardzo się nie rumieni, w razie potrzeby przykryć folią aluminiową. Pieróg z kurczakiem curry jest pyszny zarówno na gorąco jak i na zimno. Gdy trochę przestygnie, pokroić w trójkąty i podać do rosołu lub jako przekąska do piwa.

Pieróg z kurczakiem curry

Pieróg z kurczakiem curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.