ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Piekielna szynka

szynka / chili / pomidor / marchew / kolendra / sezam / ryż

Piekielna szynka z chili, marchewką, pomidorami i kolendrą podana z ryżem.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 500 g
  • pomidor 2 szt
  • cebula 2 szt
  • marchew 1 szt
  • kolendra ziarna 1 łyżeczka
  • nasiona kopru włoskiego 0,25 łyżeczki
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • sezam 2 łyżki

 

marynata:

  • sos sojowy jasny 1 łyżka
  • sos rybny 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet balsamiczny winny czerwony 1 łyżka
  • miód 1 łyżeczka
  • chili suszone 5 szt
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • kolendra ziarna 1 łyżeczka
  • mięta suszona 1 łyżeczka
  • pieprz czarny ziarnisty 0,5 łyżeczki
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • kardamon mielony 0,5 łyżeczki
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • kozieradka mielona 0,5 łyżeczki
  • nasiona kopru włoskiego 0,25 łyżeczki

 

do podania:

  • ryż
Czas przygotowania: ok. 25 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać składniki na marynatę, przyprawy lekko rozgnieść.
2. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, obtoczyć w marynacie, odstawić.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć nasiona kolendry i kopru do wydobycia aromatu.
4. Na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić.
5. Mięso odsączyć z marynaty, obsypać sezamem, wrzucić na patelnię do cebuli.
6. Smażyć mięso do zrumienienia przez ok. 10 - 12 minut mieszając co jakiś czas.
7. Marchew pokroić w słupki, dorzucić na patelnie, smażyć ok. 3 -4 minuty.
8. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, dodać pokrojone w kostkę na patelnie.
9. Dolać pozostałą marynatę, wszystko razem dusić ok. 10 minut.

Piekielna szynka

 

Piekielną szynkę polecam podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Mięso najlepiej zamarynować wcześniej i odstawić do lodówki, aby przeszło aromatem przypraw. Piekielnie smaczne połączenie ostrości chili, słodkości miodu i aromatu kolendry. 

Piekielna szynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.