ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczony kurczak nadziewany kaszą i pieczarkami

kurczak / kasza / pieczarki / natka pietruszki / chili / czosnek

Pieczony kurczak nadziewany kaszą, pieczarkami i natką pietruszki.

Składniki:

  • kurczak
  • pieczarki 500 g
  • kasza jęczmienna perłowa 300 g
  • marchew 4 szt
  • cebula 2 szt
  • chili suszone 2 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • natka pietruszki
  • olej 2 łyżki
  • sos sojowy ciemny 3 łyżki
  • miód 2 łyżki

 

przyprawy:

  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

Sposób przygotowania:

1. W miseczce zmieszać przyprawy, pokruszone chili, miód, olej i sos sojowy.
2. Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć marynatą.
3. Kaszę jęczmienną gotować ok.15 minut z łyżeczką soli, odcedzić.
4. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na rozgrzanym oleju.
5. Na patelnię dodać posiekany czosnek.
6. Pieczarki (300 g) pokroić w półplasterki dodać na patelnię, doprawić solą i pieprzem.
7. Smażyć pieczarki do lekkiego zrumienienia ok. 10 minut.
8. Na patelnię przełożyć kaszę (100 g), posiekaną natkę pietruszki, przemieszać.
9. Kurczaka nadziać przygotowanym farszem z kaszy i pieczarek, spiąć wykałaczkami.
10. Dołożyć resztę pieczarek, obrane marchewki i pokrojoną na ćwiartki cebulę.
11. Piec w 200 stopniach C przez 1h 30 min, w połowie czasu przewrócić kurczaka.
12. Polewać co jakiś czas powstałym sosem.

Kurczaka podawać z ugotowaną kaszą jęczmienną i nadzieniem. 

Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej, aby był bardziej aromatyczny.

Pieczony kurczak nadziewany kaszą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.