ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczone udka z kurczaka z papryką

kurczak / papryka / cebula / chili / czosnek

Pieczone udka z kurczaka z papryką, cebulą i czosnkiem, podane z gotowanymi ziemniakami.

Składniki:

  • nogi kurczaka 3 szt
  • papryka czerwona
    szpiczasta 2 szt
  • czosnek 6 ząbków
  • cebula 2,5 szt

 

marynata:

  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • chili suszone 2 szt

 

przyprawa do gyrosa:

  • sól 1,5 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • chili suszone 2 szt
  • ziarna kolendry 0,5 łyżeczki
  • ziarna gorczycy 0,5 łyżeczki
  • oregano 0,5 łyżeczki
  • kozieradka 0,5 łyżeczki
  • tymianek 0,5 łyżeczki
  • cząber 0,5 łyżeczki
  • rozmaryn 0,25 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 1 h 30 min
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: średnio pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. W brytfance wymieszać przyprawę do gyrosa z sosem sojowym, oliwą, miodem i chili.
2. Nogi kurczaka podzielić na uda i podudzia, natrzeć przygotowaną marynatą.
3. Cebulę przekroić na pół, dorzucić do kurczaka.
4. Paprykę i czosnek umyć, położyć w całości do brytfanki.
5. Piec w 200 stopniach C pod przykryciem ok. 50 minut.
6. Zdjąć folię aluminiową i piec w 180 stopniach C przez ok. 15 - 20 minut do zrumienienia skóry kurczaka.

Pieczone udka

Aby kurczak był bardziej aromatyczny, można zamarynować mięso na ok. godzinę przed pieczeniem, a najlepiej dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Pieczonego kurczaka polecam podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubiona surówką. Dzięki pieczeniu kurczaka pod przykryciem jest on bardzo soczysty.

Pieczone udka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.