ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczone udka na ruszcie

pieczone udka kurczaka / pasta curry / sałatka z rzodkiewki / kasza pęczak

Pieczone udka na ruszcie. Pieczone udka z kurczaka na ruszcie, marynowane w sosie sojowym, podane z kaszą pęczak i z sałatką z rzodkiewki.

Składniki:

  • nogi z kurczaka 3 szt
  • kasza pęczak 300 g

 

marynata:

  • przyprawa do gyrosa 3 łyżeczki
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • zielona pasta curry 1 łyżeczka

 

przyprawa do gyrosa:

  • sól 1,5 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • chili suszone 2 szt
  • ziarna kolendry 0,5 łyżeczki
  • ziarna gorczycy 0,5 łyżeczki
  • oregano 0,5 łyżeczki
  • kozieradka 0,5 łyżeczki
  • tymianek 0,5 łyżeczki
  • cząber 0,5 łyżeczki
  • rozmaryn 0,25 łyżeczki

 

sałatka z rzodkiewką:

  • sałata lodowa 0,5 szt
  • rzodkiewki 6 szt
  • cebula 0,5 szt
  • natka pietruszki

 

sos winegret:

  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Czas przygotowania: ok. 50 min
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować mieszankę przypraw do gyrosa, rozcierając w moździerzu przyprawy.
2. Mieszankę przypraw wsypać do miski, wlać oliwę i sos sojowy, dodać pastę curry.
3. Nogi kurczaka podzielić na uda i podudzia, obtoczyć w powstałej marynacie, odstawić na 10 minut.
4. Kawałki kurczaka ułożyć na ruszcie w brytfannie.
5. Piec w 180 stopniach C przez ok. 40 minut.
6. Obrócić mięso na drugą stronę po 20 minutach pieczenia.

Pieczone udka na ruszcie

Mięso można zamarynować dzień wcześniej i odstawić do lodówki, będzie wtedy bardziej
aromatyczne. Trzeba tylko pamiętać, aby wyciągnąć mięso z lodówki na pół godziny przed
pieczeniem.

Pieczone udka na ruszcie

Pieczonego kurczaka polecam podawać z kaszą pęczak, sałatką z rzodkiewką i sosem czosnkowym.

Przygotowanie sałatki z rzodkiewką:

1. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na drobne kawałki, przełożyć do miski.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę, przełożyć na sałatę.
3. Rzodkiewki umyć, pokroić na plasterki, następnie w słupki, dodać do sałatki.
4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posypać sałatkę 2 łyżkami posiekanej natki.
5. Sałatkę polać sosem winegret z natką pietruszki.

Sałatka z rzodkiewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.