ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczone udka kurczaka w imbirze i pomarańczy

kurczak / imbir / pomarańcza / chili / czosnek

Pieczone udka kurczaka w imbirze. Pieczone udka z kurczaka marynowane w imbirze i pomarańczy.

Składniki:

  • udka kurczaka 3 szt
  • imbir 2 cm kawałek
  • sok z 1 pomarańczy
  • chili (2 suszone czerwone)
  • czosnek 3 ząbki
  • miód 1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe 2 łyżeczki
  • sos sojowy ciemny 3 łyżki
  • oliwa 3 łyżki

 

przyprawy:

  • papryka słodka w proszku
  • kumin
  • majeranek
  • kurkuma
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • pieprz

 

ziemniaki puree:

  • ziemniaki 1 kg
  • masło 50 g
  • mleko 300 ml
  • sól
  • gałka muszkatołowa
Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Wysmarować kurczaka marynatą i wsadzić do lodówki na min. 30 min.
2. Piec pod przykryciem w 200 stopniach C ok. 1 h.
3. Następnie zdjąć folię aluminiową i piec 15 min w 180 stopniach C.
4. Kurczaki obrócić i piec jeszcze 15 min.

Podawać z ziemniakami puree i ulubioną surówką.

 

Przygotowanie marynaty:

1. Do miseczki wlać sos sojowy, miód, powidła, oliwę i przyprawy.
2. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy.
3. Zetrzeć na drobnej tarce imbir i czosnek.
4. Chili drobno pokruszyć. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Przygotowanie ziemniaków puree:

1. Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować na miękko z łyżeczką soli, odlać wodę.
2. Zagrzać mleko, ziemniaki rozgnieść w garnku lub przecisnąć przez prasę do ziemniaków.
3. Ucierać ziemniaki, dodając stopniowo gorące mleko, aż powstanie puszyste puree.
4. Masło pokroić na kawałki i dodać do ugniatanych ziemniaków.
5. Przyprawić puree szczyptą gałki muszkatołowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.