ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczone udka kurczaka

kurczak / pasta curry / mango chutney / marchew / kasza kuskus

Pieczone udka kurczaka z marchewką, marynowane w curry i mango chutney, podane z kaszą kuskus.

 

Składniki:

  • udka kurczaka 2 szt
  • marchew 3 szt

 

marynata:

  • olej z orzeszków ziemnych 1  łyżka
  • mango chutney 1 łyżeczka
  • sos rybny 1 łyżeczka
  • pasta curry czerwona 1 łyżeczka
  • przyprawa curry 1 łyżeczka
  • chili suszone 0,5 łyżeczki
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • kasza kuskus
Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Udka kurczaka umyć, osuszyć, przełożyć do brytfanny, natrzeć marynatą.
2. Marchew pokroić w plasterki.
3. Piec w 180 stopniach C przez pół godziny pod przykryciem.
4. Zdjąć pokrywkę brytfanny, dołożyć marchewki, przemieszać.
5. Piec jeszcze 20 minut, po 10 minutach obrócić kurczaki.
6. Przygotować kaszę kuskus.

Pieczone udka kurczaka w paście curry najlepiej smakują podane z marchewką i z kaszą kuskus. Przed podaniem polać potrawę sosem wytworzonym w brytfance. Mięso polecam zamarynować na 2 godziny przed pieczeniem, stanie się bardziej aromatyczne.


W składzie mango chutney znajduje się: cukier, mango, sól, kwas octowy, kmin rzymski, suszone chili, ekstrakt papryki i przyprawy. Słodko - korzenny smak mango chutney nadzwyczajnie wzbogaca aromat potraw.

Pieczone udka kurczaka

Pieczone udka kurczaka

Pieczone udka kurczaka

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.