ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i marchewką

udka kurczaka / curry / ziemniaki / marchew / chili

Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i marchewką.

Składniki:

  • udka kurczaka 5 szt
  • ziemniaki 6 szt
  • marchew 3 szt
  • papryczka chili
  • olej rzepakowy

 

przyprawy:

  • zioła prowansalskie 3 łyżeczki
  • curry w proszku 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
Czas przygotowania: ok. 1 h 10 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Udka kurczaka natrzeć przyprawami i łyżką oleju w naczyniu żaroodpornym.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, przełożyć do udek.
3. Ziemniaki posypać solą, ziołami prowansalskimi, polać 2 łyżkami oleju, wymieszać.
4. Chili przekroić na pół, usunąć pestki, dodać do kurczaka.
5. Marchewki obrać, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
6. Piec w 200 stopniach C pod przykryciem przez 40 minut.
7. Odkryć, piec w 180 stopniach C przez 10 min.
8. Odwrócić kurczaki na drugą stronę, piec jeszcze 10 min.

Udka kurczaka podawać z pieczonymi ziemniakami i marchewką.

Pieczone udka kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.