ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczone udka kurczaka w curry

kurczak / curry / tamarynda / marchew glazurowana / ryż z cebulą

Pieczone udka kurczaka marynowane w curry, podane w towarzystwie glazurowanej marchwi z imbirem i z ryżem zasmażanym z cebulą.

Składniki:

  • nogi kurczaka 2 szt
  • masło 50 g
  • przyprawa curry 1,5 łyżeczki
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • chili suszone 1 szt

 

marynata:

  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sos rybny 0,5 łyżki
  • pasta z tamaryndy 1 łyżeczka
  • pasta curry zielona 1 łyżeczka
  • przyprawa curry 1 łyżeczka

 

marchew glazurowana:

  • marchew 2 szt (200 g)
  • imbir 1 cm
  • masło 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki

 

ryż cebulowy:

  • ryż jaśminowy 200 g
  • cebula 2 szt
  • sól 0,5 łyżeczki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny 0,5 łyżeczki
  • kurkuma 0,25 łyżeczki
  • masło 1 łyżeczka
  • olej kokosowy 1 łyżka
Czas przygotowania: ok. 1 h 30 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. W naczyniu żaroodpornym wymieszać składniki marynaty.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć marynatą, odstawić na 30 minut.
3. Miękkie masło wymieszać z przyprawą curry, mielonym imbirem i pokruszonym chili.
4. Masłem natrzeć kurczaka pod skórą, przykryć brytfannę folią aluminiową.
5. Piec w 180 stopniach C przez 50 minut.
6. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i obrócić nogi.
7. Na 5 minut przed końcem pieczenia jeszcze raz obrócić kurczaka.
8. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić, pozostawić w nim mięso jeszcze na 10 minut.

DSCF5882b

Pieczone udka kurczaka w curry najlepiej smakują podane z ryżem jaśminowym przesmażonym z cebulą oraz z glazurowaną marchewką. Mięso polać sosem wytworzonym w brytfance podczas pieczenia.

DSCF5966ml (2)

Przygotowanie ryżu cebulowego:

 

1. Ryż jaśminowy ugotować na sypko, przestudzić.
2. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucić posiekaną cebulę.
3. Posypać solą i cukrem, smażyć mieszając do lekkiego zrumienienia.
4. Dodać pieprz, kurkumę i masło, przesmażyć jeszcze 1 minutę.
5. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać, podgrzewać, aż ryż będzie gorący.

DSCF5946qq
DSCF5453qq

Przygotowanie glazurowanej marchewki z imbirem:

 

1. Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekany imbir, cukier i sól, poddusić ok. 1 minutę.
2. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchew, smażyć 2 minuty.
3. Zalać gorącą wodą do przykrycia marchwi, zagotować i przykryć pokrywką.
4. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut do wchłonięcia wody, mieszać co jakiś czas.

Przyprawa curry zawiera takie składniki, jak: sól, kurkuma, kozieradka, kolendra, czosnek, kmin rzymski, gorczyca biała, cynamon, imbir, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa i chili. Można kupić gotową mieszankę w sklepach lub przyrządzić własną przyprawę curry, ucierając wszystkie składniki w moździerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.